Primaria Localizare Istoric Potentialul comunei Turismul Informatii de interes public Servidiul Voluntar pentru Situatii de Urgenta
  LOCALIZARE  


  Suprafata  
  Asezare  
  Relieful  
  Apele  
  Clima  
 

              Imagine satelitara


            Vremea la Banita
Bine ati venit in comuna BANITA!
Ne aflam in partea de sud a judetului Hunedoara, si suntem la iesirea din Valea Jiului pe sensul de mers dinspre Targu Jiu, municipiul Petrosani spre Hateg. Comuna noastra face parte din tinutul momarlanilor.

Suprafata comunei

Suprafata totala a comunei este de cca.78,16 kmp.reprezentind mai mult de 1 % din suprafata intregului judet si cca.o,o33 % din suprafata totala a tarii.

top

Asezarea localitatii

Comuna Banita, cu toate cele trei localitati principale din care este compusa (Crivadia, Meritor si Banita-sat) este strabatuta de drumul national DN 6 care este si drum European E-78, fiind situata la cca.3o km sud de orasul Hateg si cca.12 km. nord de municipiul Petrosani.
Casele sunt situate de o parte si de alta a soselei, la diferite altitudini.


Localitatea Crivadia este asezata la intrarea dinspre Hateg, fiind vecina la nord cu satul Petros, care apartine de comuna Baru-Mare. Este cea mai joasa dintre localitatile comunei avand trei catune principale: Valea Mielului, Marconi si Crivadia-sat. In partea de Sud se invecineaza cu localitatea Merisor.

Satul Merisor are un numar mai mare de gospodarii,fiind localitatea de mijloc a comunei si avand urmatoarele catune: Rachita, Rusesti, Poienari, Cheia si Merisor-sat.

Banita-sat, cea mai mare localitate care se invecineaza cu Pestera Bolii apartinatoare de municipiul Petrosani. Banita-sat cea mai inalta dintre localitati este si cea mai mare ca intindere avand noua catune dupa cum urmeaza: Botani, Firma, Arsuri, Jigoreasa, Capraresti, Corbeoni, Cotesti, Jitoni-Baiesti si Banita-Gara.

top

Relieful comunei Banita

Relieful comunei Banita este preponderent muntos, Muntii Banitei se continua in partea de S-E cu Muntii Paring si in partea de N-V se pierd in masivul Retezat. Desi nu sunt munti inalti acestia sint de un pitoresc aparte si sunt folositi de catre localnici pentru pasunatul animalelor. In acest sens, localnicii obisnuiesc sa se grupeze folosind eficient trupurile de pasune din munte numite: Varful Poienii, Poienile Taii, Jigoru, Jigorel-Virtoape,Perete,Comarnici.

top 

Apele

Dintre riurile care strabat teritoriul comunei Banita sunt demne amintit: Piriul Banita care este un afluent al Jiului Transilvan si Piriul Merisor care se varsa in Riul Strei. La rindul lui, raul Strei se uneste cu Raul-Mare Retezat dupa care isi continua drumul impreuna pina la Mures - cel mai important riu al judetului Hunedoara.

top

CLIMA COMUNEI BANITA

Statia meteo
Altitudine m
temperatura medie anuala grade C
Precipitatii anuale mm
Paring 1585 3,4 952
Petrosani 607 6,8 694
Banita 756 5,1 823

Temperatura minima anuala poate ajunge la minus 3oC iar cea maxima pana la 32 C. Frecventa inghetului de primavara-vara se situeaza in jurul datei de 25 aprilie, iar brumele de toamna in jurul datei de 15 Septembrie.

top

DN66 Hateg - Petrosani
Harta comuneiCrivadia

Calea ferata dubla
Deva - Petrosani

Cheile Crivadiei

Paraul Crivadia
Primaria Localizare Istoric Potential Turismul Informatii publice Transparenta decizionala Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Opinia cetatenilor