Primaria Localizare Istoric Potentialul comunei Turismul Informatii de interes public Servidiul Voluntar pentru Situatii de Urgenta
  POTENTIALUL COMUNEI  


  Populatia  
  Agricultura   
  Silvicultura  
  Dotari & Facilitati   
  Cultura   
Religia 
  Traditii  
 

              Imagine satelitara


            Vremea la Banita
POPULATIA COMUNEI

> Populatia comunei
> Structura pe categorii de varsta
>
Recensamant comparativ
> Gospodarii


Populatia comunei Banita, in prezent majoritatea este formata din cetateni romani de origine romana care in partile locului sunt denumiti "momirlani".

La recensamantul pupulatiei din 31 martie 2002, comuna Banita numara 1374 de locuitori.

709
 

Barbati
665
Femei

Aproximativ 18 % dintre barbati au virsta cuprinsa intre o-15 ani, 5 % au virsta cuprinsa intre 16-55 ani si 32 % cu virsta peste 55 ani.

18%
5%
32%
Barbati
0-15 ani
Barbati
16-55 ani
Barbati
peste 55 ani

 

 

 

 
top

Natalitatea la nivel de comuna este scazuta. In anul 1997 s-au nascut 9 copii, din care 4 baieti si 5 fete, iar in anul 1998 pina la data de I.o9. s-au inregistrat 7 nasteri: 3 baieti si 4 fete.

Rata mortalitalitatii este ridicata comparativ cu natalitatea. In 1997 au fost inregistrate 25 decese iar in anul 1998 pina la I.o9.au fost inregistrate 13 decese.
Aceste date sunt mai mult decit ingrijoratoare. Ele sint oglindite in evolutia populatiei.

Astfel un recensamint din 1857 la nivel de comuna ne indica urmatoarele:

Localitatea Banita Crivadia Merisor Total
Forma de organizare sat sat sat sat
Nr.case 55 39 90 184
Ortodoxi 199 - - 199
Greco-catolici 126 196 526 848
Romano-catolici - - -  
Luterani - - -  
Total populatie:1047

 

 

 

 

 

Raportat la evidentele actuale se poate usor constatata ca triplarea numarului de case (cca.44o pina in prezent) nu a insemnat si triplarea numarului de locuitori care in 141 de ani a crescut cu 446 cetateni reprezentind in medie o evolutie de 3,1 locuitori pe an.
Cu cca.2o locuitori/kmp. comuna Banita se afla sub media pe tara in privinta densitatii populatiei.

In ciuda densitatii reduse, populatia activa reprezinta peste 95 % din total, in sensul ca cei care nu au un serviciu stabil practica agricultura in gospodaria proprie sau pe la cei mai instariti.

Pina in anul 1989 aproape in fiecare familie exista cel putin un salariat in CFR, minerit, constructii sau silvicultura care isi intretineau familia.

In prezent in urma restructurarii din aceste sectoare, isi face aparitia somajul existind 40 someri beneficiari ai Ordonantei 22 care incearca sa-si faca o afacere profitabila din agricultura. Acesti someri au virsta pana la 5o ani.

top

GOSPODARII

Gospodariile sunt asezate de o parte si de alta a soselei la diferite trepte de altitudine fiecare localitate principala avand catunele ei.

Numarul total al gospodarilor: 504.

Localitatea Crivadia - 68 gospodarii - 92 barbati si 86 femei - este asezata la intrarea dinspre Hateg, fiind vecina la nord cu satul Petros, care apartine de comuna Baru-Mare. Este cea mai joasa dintre localitatile comunei avand trei catune principale: Valea Mielului, Marconi si Crivadia-sat.In partea de Sud se invecineaza cu localitatea Merisor.

Satul Merisor - 142 gospodarii - 181 barbati si 172 femei - are un numar mai mare de gospodarii, fiind localitatea de mijloc a comunei si avand urmatoarele catune:Rachita, Rusesti, Poienari, Cheia si Merisor-sat.

Banita-sat - 294 gospodarii - 436 barbati si 407 femei - cea mai mare localitate care se invecineaza cu Pestera Bolii apartinatoare de municipiul Petrosani. Banita-sat cea mai inalta dintre localitati este cea mai mare ca intindere avand noua catune dupa cum urmeaza: Botani, Firma, Arsuri, Jigoreasa, Capraresti, Corbeoni, Cotesti, Jitoni-Baiesti si Banita-Gara.

CATUNE:
Botani, Capraresti, Cotesti, Corbioni, Rachita, Firma, Jitoni, Jigoreasa, Baiesti, Rusesti, Marconi.

Numarul total de gospodarii este de 504 din care peste 90 % sunt gospodarii agricole.

top

La 1 august 2001, Primaria din Banita a acordat diplome celor care au aniversat 50 de ani de la casatorie, ca un semn de pretuire a statorniciei si stabilitatii familiei.

top
Gospodarii in CrivadiaDintre cei mai in varsta
locuitori ai comunei

Cei mai tineri locuitori

Gospodarie in Merisor

Gospodarie in Botani

NEAMURl SI NUME

Nume pe care le gasim azi in Banita, sunt raspandite in Valea Jiului, in judetul Hunedoara, in toata Romania si dincolo de hotarele ei. Arborele genealogic al banitenilor e mare, iar cele mai raspandite nume in comuna sunt: Andrita, Ardeleanu, Baia, Boata, Burlec, Corbei, Craciunescu, Capet, Dragota, Dobre, Jitea, Marcu, Miclaus, Negara, Nistor, Oprean, Pavel, Poenar, Saturn, Stoica, Scorei, Ungur, Vladislav.
Primaria Localizare Istoric Potential Turismul Informatii publice Transparenta decizionala Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Opinia cetatenilor